“Zo trots als een pauw als ze haar eigen kerstomaatjes plukt… hij is nu veel bewuster bezig met wat wij eten… hij heeft nu meer plezier in de natuur en geprikkeld om te ontdekken… zij krijgt energie van de tuintjes… ik moet alles koken wat het ook is”. Een greep uit de vele opmerkingen van ouders op de vraag: “Wat merk je thuis van de schooltuin?”.
De schooltuin is alom bekend in Bemmel. Het is ook in Nederland steeds gebruikelijker om in schooltijd te tuinieren. Dit onder de slogan van de Schooltuinalliantie: ‘elk kind een schooltuin’. Maar hoe belangrijk vinden ouders die activiteit eigenlijk en waarom? Deze vraag wordt zelden voorgelegd. Dus werd dit aan ouders van groep 6/7 van twee scholen (IKC’s Pius X en De Regenboog) gevraagd. Alle 33 ouders, op één na, onderstreepten het belang van school tuinieren binnen het school programma. Waarom eigenlijk? De meeste ouders noemen als belangrijkste reden: ‘plantjes verzorgen’, gevolgd door ‘natuurbeleving’ en ‘leren over de natuur’. Eigenlijk voor de hand liggend. Opvallend is dat ‘stimuleren van groenten en fruit eten’ en ‘proeven’, althans onder deze ouders, veel minder vaak als belangrijk wordt genoemd. Dat is des te opvallender omdat de overheid zelf zo op ‘gezond eten’ en ‘gezonde leefstijl’ hamert.
Evenals de ouders denk ik overigens ook dat de schooltuin primair is bedoeld om plantjes te verzorgen, voor natuurbeleving en om over beide ook iets te leren. Gezond eten, hoe belangrijk ook vanwege overgewicht van veel kinderen, is een nevendoel, zij het een belangrijk nevendoel. Gezond eten is primair de taak van het gezin. Een van de ouders gaf dat ook nog eens fijntjes aan. Ten slotte druipt het enthousiasme van de kinderen voor school tuinieren er van alle kanten af, aldus de ouders. Maar volgens een meester ook de opwinding bij terug keer op school. Kinderen moeten eerst weer tot rust komen, zegt hij. Zo’n 1½ uur schooltuin doet nogal wat met hen. Dat maakt begrijpelijk waarom relatief veel ouders aangeven dat school tuinieren ook ‘veel ontspanning geeft tegenover de stress van alledag’. Ik denk dat ouders hier een belangrijk punt aansnijden. De school tuin is wellicht ook een uitlaatklep voor de alledaagse spanning en versterkt ook positieve gevoelens.
Jan de Moor, Lingewaard Natuurlijk
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een
Algemeen Nut Beogende Instelling.
Donaties aan een erkende ANBI instelling zijn aftrekbaar van de belasting.
U kunt ons financieel steunen door een storting aan Stichting Lingewaard Natuurlijk
Rekening: NL69RABO0316831271
Hier vind u onze Privacyverklaring.
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een vrijwilligersorganisatie, opgericht in 1994 met als naam Stichting Bemmel Natuurlijk. Oorspronkelijk was ons werkgebied alleen Bemmel, maar inmiddels zijn onze vrijwilligers actief in de hele gemeente Lingewaard.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@lingewaardnatuurlijk.procespartnersbouwtvooru.nl
Stichting Lingewaard Natuurlijk
Veldschuur en Dijkmagazijn
p/a Europalaan 45
6691 CH Gendt
(KvK 41058792 )
Het Dijkmagazijn Waaldijk 2 6681 KH Bemmel |
De Veldschuur Sportlaan 1 M 6681 CD Bemmel |
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑