Niet alle witjes zijn wit, niet alle blauwtjes zijn blauw en niet alle vossen hebben een dikke rode staart en heten Reintje… Op dinsdag 11 april begint een groep van ongeveer 25 mensen aan een vlindercursus, georganiseerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk in de Veldschuur in Bemmel.
Docent Harrie Rietberg staat de eerste avond klaar als wij binnen komen en popelt om te beginnen. Wat een kennis en wat een enthousiasme straalt hij uit. Vanaf het eerste moment is er veel te leren voor ons. Natuurlijk, iedereen kent vlinders en ziet ze graag fladderen. En iedereen weet ook dat het niet zo goed gaat met onze vlinders en dat ze daarom onze zorg en aandacht echt nodig hebben.
In deze cursus gaat het vooral over de dagvlinders, waarvan er ongeveer 55 soorten in Nederland voorkomen. We starten met de cyclus van eitje, naar rups, naar pop en dan naar vlinder, een volledige metamorfose.
Harrie zet vervolgens in op het herkennen van de dagvlinders die in onze omgeving het meest voorkomen. Nou, dat moet toch lukken. We beginnen met de witjes. U kent ze vast wel, de koolwitjes… maar die heb je in diverse soorten: groot koolwitje, klein koolwitje, geaderd witje. Dat klinkt nog logisch. Maar oranjetipje, citroenvlinder… die zijn toch niet wit?
Nu kennen we wel de namen, maar hoe herkennen we ze in het veld of op een foto? Elke soort heeft zijn typische eigen kenmerken, maar ondanks dat lijken ze toch wel veel op elkaar. Gelukkig heeft het oranjetipje oranje vleugelpunten en groenige vlekjes aan de onderkant. En de citroenvlinder is geelgroen. Die kunnen we wel onthouden.
En dan heb je ook nog de blauwtjes, waarvan de een blauw is, maar de ander bruin of met oranje vlekken. Of aan de onderkant zwarte stipjes of een driehoekige witte wig. Nou ja, het duizelt ons al gauw. Dit wordt veel oefenen en je ogen buiten goed open houden.
We starten thuis een groepsapp waarop we onze foto’s van vlinders kunnen plaatsen. Dat is leuk en er komen ondanks de kou -niet echt vlinderweer- toch al gauw foto’s binnen van oranjetipje, dagpauwoog, bont zandoogje, klein koolwitje, gehakkelde aurelia, boomblauwtje en kleine vos.
Ja, er is ook een groep vlinders met de verzamelnaam vossen: die zijn gelukkig allemaal verschillend en heel kleurrijk, dus makkelijker te herkennen. Gelukkig hebben we nog even te gaan en leren we vast nog heel veel, voordat we samen het veld in gaan voor een vlinderexcursie. Met behulp van de inspiratie en bezieling van docent Harrie.
Henny Campschroer
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een
Algemeen Nut Beogende Instelling.
Donaties aan een erkende ANBI instelling zijn aftrekbaar van de belasting.
U kunt ons financieel steunen door een storting aan Stichting Lingewaard Natuurlijk
Rekening: NL69RABO0316831271
Hier vind u onze Privacyverklaring.
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een vrijwilligersorganisatie, opgericht in 1994 met als naam Stichting Bemmel Natuurlijk. Oorspronkelijk was ons werkgebied alleen Bemmel, maar inmiddels zijn onze vrijwilligers actief in de hele gemeente Lingewaard.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@lingewaardnatuurlijk.procespartnersbouwtvooru.nl
Stichting Lingewaard Natuurlijk
Veldschuur en Dijkmagazijn
p/a Europalaan 45
6691 CH Gendt
(KvK 41058792 )
Het Dijkmagazijn Waaldijk 2 6681 KH Bemmel |
De Veldschuur Sportlaan 1 M 6681 CD Bemmel |
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑