Elk schooljaar hebben ruim honderd kinderen via de school een tuintje van 1 bij 4 meter op het perceel van de Veldschuur. Tuinieren is onderdeel van het schoolprogramma van Pius X, Donatushof, Regenboog en Vlinderboom.
Het kerndoel is zelfbeeld en wereldoriëntatie. De kennis en ervaring met natuur, dieren, planten en natuurverschijnselen zijn nauw hiermee verbonden.
Van maart tot oktober zijn de kinderen tijdens schooltijd druk met hun eigen stukje grond. Daarnaast kunnen ze terecht op maandag van 19.00 tot 20.00 uur, woensdag van 16.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur. De kinderen komen dan niet alleen, maar met ouders of grootouders en soms gaat een broertje of zusje mee. Dit is juist de bedoeling, omdat samen tuinieren veel leuker is en de kinderen leren van elkaar.
Tegen het einde van het seizoen krijgen de kinderen een diploma waarop staat wat ze geleerd hebben.
Naast het bewerken van hun eigen tuintje bekijken de kinderen ook hoe de verschillende kruiden uit de kruidentuin groeien, maar ze kunnen ook ruiken en proeven. Verder zien ze dat er tarwe, gerst, spelt, suikerbieten, vlas, veldbonen en asperges geplant en geoogst kan worden. Fruit zoals frambozen en bessen is er ook altijd te vinden. Dit is maar om u een idee te geven, wat allemaal mogelijk is op een klein stukje grond. Bij een tuin horen bijen. De kinderen kunnen ook kennis opdoen van bijenvolken en de solitaire bijen van het insectenhotel.
Kinderen van de genoemde scholen, die nog een jaar extra willen tuinieren kunnen zich opgeven, maar ook kinderen die graag willen tuinieren en niet op deze scholen zitten zijn welkom bij.
De kosten bedragen € 6,- voor een seizoen. De vrijwilliger zal hiervoor samen met de ouders en het kind een contractje opmaken.
Onze ervaring is dat kinderen van de basisschool heel erg enthousiast zijn over hun tuintje. Dankzij de inzet van zo’n 20 vrijwilligers, de medewerking van de betrokken basisscholen en niet te vergeten de scholieren zelf, mag dit gerust een succes genoemd worden en dat mag zeker zo blijven.
Het schooltuinteam Bemmel telt ongeveer 25 personen en zal komend seizoen weer ruim honderd kinderen bijstaan in hun succes en uitdagingen als beheerder van een stukje grond van 1 bij 4 meter. Op dinsdagmiddag, donderdagmorgen en vrijdagmiddag komen de klassen en op maandagavond 19.00-20.00, woensdagmiddag 16.00-17.00 en zaterdagmorgen 9.30-11.30 zijn de openingstijden van de tuin voor alle kinderen.
Heb je zin en tijd om ons te versterken? Laat het weten. Met name op woensdag en op vrijdag is verdere versterking welkom. We leren heel veel van elkaar en het is erg leuk om te doen.
Vragen: Ewald Nijenhuis (06-18837356) of mail ons.
Ben je enthousiast en wil je mee doen of heb je vragen mail ons:
Voor Bemmel:
schoolmoestuinbemmel@lingewaardnatuurlijk.procespartnersbouwtvooru.nl
Voor Huissen:
moestuinenhuissen@lingewaardnatuurlijk.procespartnersbouwtvooru.nl
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een
Algemeen Nut Beogende Instelling.
Donaties aan een erkende ANBI instelling zijn aftrekbaar van de belasting.
U kunt ons financieel steunen door een storting aan Stichting Lingewaard Natuurlijk
Rekening: NL69RABO0316831271
Hier vind u onze Privacyverklaring.
Stichting Lingewaard Natuurlijk is een vrijwilligersorganisatie, opgericht in 1994 met als naam Stichting Bemmel Natuurlijk. Oorspronkelijk was ons werkgebied alleen Bemmel, maar inmiddels zijn onze vrijwilligers actief in de hele gemeente Lingewaard.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@lingewaardnatuurlijk.procespartnersbouwtvooru.nl
Stichting Lingewaard Natuurlijk
Veldschuur en Dijkmagazijn
p/a Europalaan 45
6691 CH Gendt
(KvK 41058792 )
Het Dijkmagazijn Waaldijk 2 6681 KH Bemmel |
De Veldschuur Sportlaan 1 M 6681 CD Bemmel |
Thema gemaakt door Anders Noren — Boven ↑